12 неща, които може да правите с децата по време на лятната ваканция (и не струват нищо).

Много често смятаме, че за да направим една ваканция незабравима за нас и детето трябват много средства. За щастие, това изобщо не е вярно. Представяме Ви няколко прости идеи, които може да използвате, за да изкарате добре почивката. А и сме сигурни, че Вие също доста ще се забавлявате. Просто трябва да опитате. :)

 1. Разходка в гората.

  Трябва просто да проверите в Google къде наблизо има горичка, която е подходяща за преход с деца. Още по-хубаво ще е, ако в края на разходката стигнете до нещо интересно- водопад, река или просто стара къща. Децата обичат изненадите.

 2. Do you wanna build a snowman? Oops, sorry. Sandman?

  Само защото е горещо, не значи че не може да си направите снежен човек...от пясък. Единственото, което Ви трябва е пясък, колекцията от мидички на децата, слънчева шапка, очила и много въображение.

 3. Състезание с препятствия.

  Хубавото на това занимание е, че може да се направи както на закрито, така и на открито. Принципът е 'използвай всичко, което се сетиш като препятствие'. Масички за кафе като тунели, възглавници като камъни, чували за смет, с които децата да скачат и всичко друго, което Ви хрумне. Разчистете място в градината или вкъщи и оставете децата също да помогнат с идеи. Не забравяйте да се включите. Няма нищо по-забавно за децата от възрастен, който се забавлява на детските игри.

 4. Посетете библиотека.

  В днешно време много малко деца са посещавали библиотека. Истинска, голяма библиотека. Лятото е подходящо време да им покажете света на книгите от друга гледна точка. А защо не и да споделите Вашите спомени от детството? Със сигурност ще излезете с поне една книжка в ръка.

 5. Направете си куклено шоу!

  И под ' направете си куклено шоу' имаме предвид да организирате децата да Ви изнесат куклено шоу. Да направите нещо подобно може да бъде много просто и забавно. Обърнете гладачната или кухненската маса и ги използвайте за сцена, а плюшените играчки и роботи за кукли. Може да вкарате и повече въображение, като направите театър на сенките, като използвате кашони/картони и малко хартия за печене на сладки. Ето и няколко линка, които могат да Ви бъдат полезни.

http://childhood101.com/2009/10/diy-kids-tabletop-puppet-theatre-for-under-5/

http://innerchildfun.com/2012/07/how-to-build-a-simple-shadow-puppet-theater-2.html

http://www.mykidsadventures.com/shadow-puppet-show/

 1. Направете си модно шоу/ разчистване!

  Вземете всички налични лампи и ги насочете към Вашата импровизирана 'алея на моделите,' пуснете бърза и модерна музика и позволете на децата да влязат в роля. Повече майки на момчета биха предположили, че това не е подходящо за техните деца. Е, от опит казваме- грешите! Момчетата също обожават да се показват, особено ако това е превърнато в забавление, без оценки и състезания. Не забравяйте, че Вие сте публиката – пляскайте, когато смятате, че дрехите могат да се носят още един сезон и преценете как ще показвате неодобрение ( към дрехата) и че времето й вече е изтекло. Така комбинирате полезното с приятното, а резултата е почистен детски гардероб.

 2. Играйте в двора/ пред блока/зад блока/ в парка.

  Сигурни сме, че помните много игри от Вашето детство, които не изискват много подготовка. Помните ли ръбче? Дама? Картоф? Народна топка? Скачане на въже? Стражари и апаши? Кър? Топчета? Децата Ви ще изиграят всяка една от тези игри с огромно удоволствие, а може да станат техните нови, любими занимания.

 3. Направете собствено кулинарно шоу или филм ( което ако желаете може да качите в youtube).

  За да направите филмче, което евентуално да пуснете в мрежата не Ви трябва много.Всички знаем качеството на повечето аматьорски видеа в интернет. Грабвайте един телефон с по-нормална камера и започвайте. Децата могат да влязат в ролята на режисьори и актьори. Единственото, за което трябва да сте внимателни е езика, който ще използват и безопасността на сцените. Дайте им време за сценария и го прегледайте заедно.

 4. Посетете парк, в който още не сте били.

  Ако скоро не сте ходили в парка, просто защото всички са Ви до болка познати, време е за нещо ново. Парковете в София не са чак толкова много, но защо да не използвате уикенда, за да посетите някой парк в друг град? Резерватите също са доста подценявани като туристическа атракция. Намерете малко информация за мястото , която да споделите с децата, грабвайте картата и потегляйте!

 5. Направете къща за кукли/ гараж за коли от кутии за обувки.

  Сигурно използвате кутиите за обувки за какво ли не- подреждане на лего, пастели, кукли и т.н. Хрумвало ли Ви е, че може да построите нещо от тях? Прекарайте сутринта с децата, за да построите къща за кукли/ гараж за коли или каквото Ви хрумне. След обяд, те ще прекарат времето в игра, а Ви ще може да си починете.

 6. Посетете музеите и галериите. Проучете къде входа за деца е безплатен.

  Често децата свързват посещението на музеите и галериите с училище. Направете го различно и интересно. Изберете музей или галерия, която смятате, че децата ще харесат, а и няма да посетят от училище. Понякога местата, които най-малко сме очаквали, че ще се харесат на децата ни изненадват най-много.

 7. Разходка с хвърчило.

  Изглежда прекалено обикновено, но може да се превърне в нещо забавно за цялото семейство. Просто изберете ден, в който има лек вятър и място без много дървета и пречки. Ако искате да си направите сами хвърчилото ще Ви трябват няколко съвета, които може да намерите тук:

 

http://www.my-best-kite.com/kite-for-kids.html

http://www.instructables.com/id/Easy-Paper-Kite-for-Kids/

Ваканцията не е само почивка на морето или планината. Тя е време прекарано със семейството. Дайте най-ценния подарък на детето си- време и внимание.