Интервю с родители и деца

Решихме да направим кратки интервюта с някои от нашите ученици и родители, за да можем да сме максимално полезни в избора на училище за Вашето дете. Отговорите им са истински и неподправени, за което искрено им благодарим. 

Представяме Ви Никола ( ниво Jump 2 ) и Виктор ( ниво Step ) и техните родители.

Познавам Никола от доста време, за първи път му преподавах, когато  беше на 5 или 6 годинки, а след време отново и в нашето училище. В момента той е в едно от най-високите нива по английски език в училището и е пример за постоянство и добра работа.

Ако погледнете назад във времето, как се развиха знанията на Ники по английски език и доволни ли сте от преподаването в UP! school?

Вие му бяхте първата учителка по английски, тогава беше малък и всичко беше като на игра, много песни и танци, от които научи първите си думички на английски. От пламъка в детските му очички личеше, че часовете по английски с Вас са му наистина забавни и интересни. Сега вече е голямо момче, но интересът му към английският не е намалял и винаги намира време да чете книги на английски за нещата които го интересуват, като любимите си електронни игри.

 Като вече голямо дете, изискванията към преподавателя и обучението като цяло са съвсем различни. Интересите и нуждите му стават различни и понякога е трудно да се намери мотивация за учене. Успяхме ли да покрием изискванията Ви и да продължим да поддържаме искрата и любопитството на Никола към английския език?

Той учи английски с желание, поради разнообразните и модерни предизвикателства под формата на различни проекти и презентации. При тях състезателния момент, кой екип ще е по-добър беше допълнителен мотив за усилена работа.  Научи се да работи в екип и се сблъска с предизвикателствата свързани с това – да приемеш мнението на другия, да го убедиш да направите промените, които ти искаш или да спазите сроковете за изпълнение на задачата. Запозна се с основни и важни неща за презентирането – от размера на шрифта да това как да задържи интерса на публиката. Модерният начин на използване на интерактивната платформа в интернет за предаване на проектите му показа, че компютъра се използва не само за игри.

 В нивото Jump 2 децата вече минават на едно друго ниво- стават по-самостоятелни, участват дейно в самия процес на обучение и правят самооценка на своите знания. Как това се отрази на Ники и смятате ли, че дейностите, които правим с децата в часовете са интересни за тях?

Когато подготвя домашните си винаги започва и тези по английски език. Приятно му е да работи, защото се чувства спокоен, уверен и винаги справедливо оценен. Знам, че посещава часовете с желание и интерес.

Езикът не трябва да е самоцел и се радвам, че той успява да го ползва. При пътуванията ни в чужбина успява да общува на английски и няма притеснения да задава въпроси за нещата, които го интересуват.

 Какво харесвате най-много в UP! school?

Освен всеотдайните преподаватели при първото ми посещение в училището бях много впечатлен от прекрасната, стилно декорирана обстановка, свежа среда и модерната материална база. Мисля, че това е допълнителен мотив за учене с интерес и желание.

 Бихте ли препоръчали нашето училище на приятел? Ако да, защо?

Препоръчвам училището на приятелите си, защото аз съм много доволен от заинтересованите преподаватели, прекрасната атмосфера, личното и коректно отношение и най-вече това, че Никола учи английски с желание.

 Лятото ще бъде изпълнено с много приятни емоции, защото освен всичко останало, предстои и лагерът ни Think Outside.( No box required ). Защо избрахте точно нашия лагер?

Мисля, че ще му е забавно и интересно и ще успее да изгради по-трайни връзки със съучениците си. Едновременно с това ще опознае преподавателите в една неформална обстановка. Програмата е много разнообразна изпълнена с предизвикателства и съм сигурен, че Никола ще научи нови неща и ще придобие нови умения извън градската среда.

 

Сега е време да зададем и няколко бързи въпроса на Ники, защото неговото мнение е важно за нас.

  Ники, здравей! Как си? За първи път ли даваш интервю? :)

Да, за първи път давам интервю . Чувствам се малко нервен.

 Учебната година почти приключи. Как би я оценил от 2 до 6 и защо?

Аз бих оценил годината с 6, защото се забавлявахме със съучениците си и научих много нови неща.

  Разкажи ни малко за часовете по английски език. Какво ти харесва най-много?

Най-много ми харесва че, в часовете има предизвикателства и можем да играем докато учим.

 Как се подготвяш вкъщи. Вече си голям и може би учиш думите по нов начин?

Вкъщи аз се готвя, като първо си пиша страниците от учебната тетрадка, след това пиша новите думи и ако имам нова граматика я научавам и пиша. Ново за мен е търсенето на синоними на думите, които учим.

 Спомняш ли си първата година в UP! school? Намираш ли голяма разлика в знанията си от тогава и сега?

Да, аз си спомням първата година и забелязвам голяма разлика. За първи път тази година работихме с платформа, която се казва Asana и беше забавно да правим проекти и презентации, като тази за любимото ни телевизионно предаване.

  Точно с проектите е свързан и следващия ми въпрос. Какво ще остане в съзнанието ти и няма да забравиш никога? Трудно ли беше да работиш с още един човек?

В моето съзнание винаги ще остане спомена когато работихме заедно и моя екип победи.  Понякога беше трудно да постигнем разбирателство, но беше много хубаво когато спечелихме.

   Коя е любимата ти книга на английски език и защо?

Моята любима книга е Крал Артур, защото не е дълга, когато бях по-малък можах да я разбера и  беше много забавно да се науча да чета на английски.

  Какво очакваш от лагера? Коя от дейностите смяташ, че ще бъде най-интересна?

От лагера очаквам да е забавно. Според мен най-интересно ще ми е да видя как ще се справя с  основните правила за поведение в планината - ориентиране, работа с карта и компас. Бих искал да   се науча да оказвам първа помощ, при нужда и какви умения са необходими за по-дълг престой в  планината.

Благодаря ти, Ники ! Пожелаваме ти страхотно лято и скоро ще се видим на лагера!

Виктор е наш ученик от една учебна година, но вече може да се похвали със страхотен напредък. Той беше едно от тези деца, които не приемат нови неща така лесно. В началото не разбираше защо учителката говори само на английски език, при положение, че той още не го знае. Е, за наша голяма радост, това мина и сега той не изпитва никакви затруднения да разбира всичко в час. Той е и един от най-големите ни ентусиасти, който винаги се включва с голяма енергия в игрите и дава максимума от себе си.

 Виктор е наш ученик от една учебна година. Как разбрахте за нас и защо ни се доверихте?

 Живеем на същата улица. Когато Вики стана първи клас сметнах, че вече е време да учи английски. Влезнах в училището и начина на общуване и информацията която получих ми бяха достатъчни, за да ви се доверя.

 Тази изминала учебна година беше от изключителна важност за Виктор, защото направи първите си сериозни стъпки в английския език. Четенето и писането на чужд език не са лесна задача, но той се справи чудесно. Налагаше ли се да помагате вкъщи и с какво? Пишеше ли своите домашни с желание?

Още с първите уроци при мис Зоя, Вики беше " запален". Пише домашните си с желание. Правим всякакви забавни игри на английски.

 Всеки родител иска най-доброто за детето си. Сигурни сме, че имате определени изисквания и очаквания към мястото, където Виктор учи английски език. Какви са те и успяхме ли да ги покрием?

Изискванията ми са за интересно, иновативно преподаване на език. Да има постоянство и последователност. Едно от нещата на които най-много държа е индивидуален подход и правилно и мило отношение към детето, без излишен стрес. Да, успяхте да ги покриете. :)

 Много често родителите на деца, които започват да учат английски език за първа година искат мигновен резултат. Това, естествено, не се случва точно така. Вие кога усетихте, че Виктор започва да става уверен в английския език и напредъка му е видим?

В групата на Вики почти всички деца бяха учили английски преди това, а той започна от абсолютната нула. Това беше причината той да започне плахо и без особено самочувствие. Благодарение на мис Зоя и разговори в къщи успя да разбере, че това не е от особена важност. Почна да става по-уверен към 3-5 урок. Напредъкът започна към края на първи срок.

Каква е Вашата роля в обучението на Вики в UPschool? Информирани ли сте за всичко, което се случва в училището и часовете? Лесно ли комуникирате с преподавателя на Вики? 

Получавам редовна информация за това, което се случва в училището както от негова страна, така и от учителката, индивидуалните родителски срещи, редовните  e-mail.

Четем книжки заедно, играем игри и рисуваме.

 Какво харесвате най-много в нашето училище?

Отношението към децата, спокойната атмосфера, "тихото" възпитание на уважение един към друг. Харесвам и начина на преподаване, т.к. по лесен и забавен начин се научава и помни повече.

 Бихте ли препоръчали нашето училище на приятел? Ако да, защо?

Да, поради всичко споменато по-горе.

 Вики е записан и за летния ни курс- Step UP. Очакват го много интересни емоции и куп забавни игри. Ще бъде и много полезно за него, защото ще може да усъвършенства произношението си и своя правопис на английски език. Той ли прояви желание да продължи с английския език и през лятото или беше Ваша идея? 

Идеята беше моя, но беше обсъдена с него и записването стана с негово съгласие.

Искаме да зададем и няколко въпроса на Виктор, защото няма по-важно мнение от това на децата. :)

 Здравей, Вики. Как си? Очакваш ли лятото вече?

 Здравей. Да, очаквам го с голямо нетърпение.

 Приключи първата ти учебна година в UP! school. Какво ще запомниш от нея?

Научих много думи, имах приятели, а мис Зоя е най-добрата учителка по английски.

 Мис Зоя, твоята учителка, сподели, че ти си от децата с най-голям напредък в тази група. Гордееш ли се с това, което си постигнал?

Много се гордея и се радвам, че мис Зоя мисли така.

 Разкажи ни малко за часовете по английски език. Какво ти харесва най-много?

 В часовете по английски най-много ми харесва да четем от The Lazy Grasshopper и игрите.

 Въпреки че си наш ученик от скоро, вече си прочел доста книжки от библиотеката. Коя е любимата ти?

Най-много харесвам The Rabbit. Докато беше в къщи я четях всяка вечер преди да заспя.

 За теб игрите и приключенията едва сега започват. Ще се видим на лятното училище. Какво са твоите очаквания от него?

Мисля, че ще играем много игри, ще учим нови думички и ще правим диктовки.

Благодаря ти, Вики! Пожелаваме ти слънчево лято и до скоро!