Защо мишката не бива да изяжда книжката?

Ако искаш детето ти да бъде интелигентно, чети му приказки. Ако искаш да бъде още по-интелигентно, чети му повече приказки.
— Алберт Айнщайн
428BB6A4-B39E-4792-B2C4-A7AF03017108.jpeg

Всички виждаме какво се случва с децата, а и с нас самите в днешно време. Забързано ежедневие, лесен начин на получаване на информация и сблъсък с нови и нови технологии. Не искаме да съдим новостите, но изгаряме от желание да защитим добрите, стари КНИЖКИ и разказването на приказки. Ще се опитаме да Ви убедим защо е важно детето Ви да чете или слуша приказки ( ако все още се колебаете).

Причина номер 1: Приказките ни учат да различаваме доброто от лошото.

Почти всички приказки имат много силна поука, която ни учи на нещо. Дори учените твърдят,че приказките помагат на децата да различат доброто от злото не с пряк урок ( както повечето хора си мислят, че се учат нещата), а с въвличане в историята и изваждане на собствени изводи.

Приказките показват на децата, че доброто винаги ще побеждава злото, и макар това да не е винаги така в истинския живот, урокът е кратък и ясен. Бъди героя, не злодея. Научи се да очакваш и да даваш добро.

CA0A3E8D-DCAB-46AC-85B5-15FFC4C5E4BB.jpeg

Причина номер 2: Слушането и четенето на приказки стимулират въображението

Въображението на децата е нещо много силно и уникално.То не се използва само за измислянето на нови игри и шантави истории, а може да бъде и ключов фактор в избора на бъдеща професия, образование и изобщо справяне с живота.

Причина номер 3: Среща с нови светове и култури

Още си спомням книгата, която много обичах да чета с огромно вълнение. Казваше се ‘Приказки от различни държави’. Може би тогава за първи път осъзнах, че има толкова много различни места по света, които крият нови, непознати приключения и привички. Предполагам, че все още е така и за днешните деца. Книгите и приказките често ни дават нова гледна точка, показват ни мисленето на други народи и несъмнено ни обогатяват.

C1952581-3F0C-4279-A7DD-D4022ABD1435.jpegПричина номер 4: Развиват критично мислене

Слушайки една приказка децата виждат последствията от решенията на героите в нея. Така се научават, че това което ще се случва с тях в живота им, зависи от техните действия или липсата на такива.

Причина номер 5: Учат ни как да се справяме с емоциите, които ни връхлитат.

Друго страхотно качество на приказките е, че учат децата ни как  сами да се справят с емоциите си.Тези кратки истории показват истински проблеми, но представени по забавен и снизходителен за децата начин. Всеки може да стане жертва и всеки може да е победител.1AF3852A-2058-42CF-B0E3-00905B640D97.jpeg

Причина номер 6: Сближаване с детето

Четенето на приказки с детето е страхотна възможност за сближаване и прекарване на време заедно. След напрегнат ден в работата, четенето на приказна история е най-доброто решение и за родителя, и за детето. Книгите ни позволяват да останем с малките човеци на спокойствие, без да ни прекъсва нещо или някой.

И да не забравяме- това е нашето време да блеснем като актьори и актриси.

Причина номер 7: И естествено- приказките са супер забавни!

Можем да се обзаложим, че всеки който чете това, има поне един мил спомен от детството, свързан с приказки. Моят най-любим е, когато майка ми позволяваше да спя на земята ( звучи ужасно в момента, но тогава беше много вълнуващо), върху грижовно нахвърляни одеала, с горещо какао или чай с чаени бисквити. Време за приказки! Много, много любимо. Замисляйки се, май и като голям човек пак се вълнувам, когато имам време и спокойствието да хвана любима книжка.

Емоции, герои, влизане в роля, имитиране, разиграване, топлина, идоли. Всичко това и много повече са приказките и книгите за децата. Или трябва да бъдат. Нека направим всичко възможно да им покажем този СВЯТ, който няма как да срещнат на таблета или на телефона.

17A75F54-095D-4EDC-8F3C-FE939EEB7777.jpeg

Вълшебен Английски за Деца в UP! School

Вече втора година имаме удоволствието да влезем в ролята на феи-разказвачи-вълшебници-и-всичко-което-ви-звучи-приказно. Няма да Ви лъжем, всеки път преди ‘представление’ ни е много притеснено и напрегнато. Ами ако децата не харесат приказката? Ами ако си забравим репликите или объркаме нещо и чуем ужасяващото ‘ Скучно ми е! Колко още остава?’ ? Преподаването си е вид изява пред публика. И то каква публика. Най-сладката, но и най-откровената. Идва и любимото ни НО. Но всичко си струва толкова много.

Разказваме приказки на английски всеки месец, като целта ни е децата да научат нови думички, да се отпуснат и да усетят езика по малко по-различен начин, неформален и освободен от оценки. Винаги е страшно забавно. Любимият ни момент  е когато надникнем докато разказваме, за да видим реакцията им. Отворени усти и нетърпение да чуят още. Незаменимо усещане за всяка фея. Грешка. Учител.

Каним децата и през месец януари, като този път историята ни е свързана с много животни, музика и забава. Можеш ли да се досетиш коя приказка чака да бъде разказана ?

Посещението става само с предварително записване на телефон 087 77 111 99 или с попълване на електронната форма. Вълшебен английски език е подходящ за деца от 4 до 7 годишна възраст.

Име на дете *
Име на дете